miniroben

Capsule wardrobe - och sen då?

Lisa | MinirobenComment

Bortom kapseltänket

Jag råder alla som vill få ordning i garderoben och mer tid om mornarna att skaffa sig en kapselgarderob. (I alla fall om man är en person som gillar att utmana sig själv genom projekt). 

Men det finns undantag. Min nya vän Miriam till exempel, som jag lärde känna i höstas. En strukturerad själ som liksom jag tycker det är kul att organisera och effektivisera det mesta i livet. Hon ställde intresserat frågor om kapselgardrober, men för henne hade den här metoden varit ett steg tillbaka. Hon hade redan järnkoll på alla kläder, skor och ytterplagg och behövde varken rensa ut eller lägga till. Hade hon en kapselgarderob utan att veta om det? Skulle inte säga det heller. Hon bröt mot många regler men, det funkade för henne.

På samma sätt ser jag kapselgarderoben sluta fylla sin funktion hos veteranerna. Ni vet de där onlinepersonerna vars info jag slukade för tre 3 år sen, våren 2016 när jag precis upptäckt begreppet capsule wardrobe. Den som först lärde mig termen var The Anna Edit som i sin tur snappat upp det ifrån Unfancy, medan den som många tycker är det tyngsta namnet, Anuska Rees, inte var någon jag följde. Men jag köpte faktiskt hennes bok - tyvärr blev den aldrig läst. Byggde min egen modell utifrån mina egna behov och det största och i princip enda som motiverade mig var: att förenkla min vardag.

Sen brukar jag ofta skoja om att jag istället i och med Miniroben fyrdubblade den halvtimme om dagen jag från början la på kläder.

På den tiden då jag varje dag 07.30 frustrerad rafsade igenom samma drivor av sällan använda kläder i min garderob i jakt på just DE DÄR svarta byxorna jag bar fyra ggr i veckan. Med en arg treåring i famnen. Funny cuz it’s true. 

Att organisera sina kläder i kollage eller appar som Stylebook, föra statistik över användning eller köra utmaningar som 10x10 är både roligt och lärorikt om man gillar att nörda ner sig, om man behöver röra om i grytan eller om man är i början av resan. Däremot leder det sällan till att man lägger mindre tid sammanlagt på kläder. Även om man har väldigt roligt!

I höstas, efter två fullbordade år och åtta kapslar, slog jag igen butiken ett slag. Gjorde inget live på Instagram när jag bytte från höst till vinter, gjorde inget kollage över vinterkapseln (trots att de är like-raketer utan dess like...). 


Kapselgarderob 2.0

Nu lever jag i mångt och mycket i ett kapseltänk men mer fritt eller kanske ska jag kalla det flytande?

För egen del har jag ju inte behövt varken appar, kollage eller statistik på länge för att ha en lagom stor, säsongsanpassad och väldig matchningsbar garderob.

Vad är annorlunda då?

Den största skillnaden är nog att jag har väldigt många fler begagnade plagg. Kanske 60+% jämfört med 10-20%? Om man redan lägger tid på att identifiera och hitta ett visst specifikt plagg som ska fylla ett tomrum i en kapselgarderob, är det extra svårt att hitta det begagnat också. Utanför säsong. Jag köper nytt också förstås! Mest på rea. Klickar hem både det ena och det andra men är kräsen med vad som stannar. (Insert syrlig kommentar om fraktens påverkan på miljön här...)

En annan förändring - som jag känt mig lite orolig ska påverka er inspiration negativt - är att min garderob består av allt större andel märkeskläder. Köper man begagnat är det lika billigt som att handla på kedjorna och då är det ju ett lätt val? Plus bättre material, så fina grejer med högt andrahandsvärde. Still love a good H&M-köp ändå dock! Visst jag borde kanske bojkotta... men där är jag inte än. För när ni frågar om outfits är det så trist att bara rapa upp Rodebjer, Rodebjer, HOPE, Acne. Jag vet det, för jag känner själv så när jag frågar andra. 

Dessutom är jag mer färgglad. Och mönstrad. Vilket egentligen inte alls är något som förändrats egentligen! Iaf inte för alla som känt mig länge, för dem är det nog snarare de senaste två åren med stramare mer klassisk minimalistisk stil det egentliga avsteget. Har ett hyfsat track record när det kommer till både färg och form om man säger så, något vi hade rätt roligt åt tillsammans en kväll på Stories då jag delade gamla outfits. 

Så; mer begagnat, högre kvalitet, mer färg. Något negativt då? Tja jag har nog i skrivande stund kanske 10-talet fler plagg i garderoben än vanligtvis den här tiden på året. Fortfarande inte så mycket och en del är ”in transfer”; second hand-köp som ska säljas vidare, det är ju inte alltid lätt att bedöma storlek och passform när man köper begagnat över nätet.

Jag trivs med det här upplägget. Låt oss diskutera vidare på insta!