miniroben

Capsule wardrobe vår 2018

Lisa | Miniroben8 Comments

Det är vår! Och jag har precis öppnat upp min inspirationsboard på Pinterest, den hittar ni här.

Då jag började med capsule wardrob, eller kapselgarderob, hösten 2016, gjorde jag misstaget att förföras av tillfreställelsen i att dela upp kapeln i tremånadersårstider.

Det är bara det att det inte funkar riktigt så. Det året började hösten till exempel först i mitten av september. Medan denna höst var snöfritt och plusgrader långt förbi jul. Och nu är vintern här och verkar inte visa några tecken på att ge sig av, fast vi är i mitten av mars.

Så; flexibilitet. Är kapselgarderobiärens ledord. Flexibilitet är vårt mål, och även medlet för vägen dit. Därför hänger min vinterkapsel kvar i garderoben fortfarande.

Men processen är igång! Så här jobbar jag:

Vägen mot kapselbyte

Bedöm nuläget

Kolla vad du redan äger! Det är lätt att, förförd av vårmodet, köpa sig en ny, rosa stickad tröja och sen upptäcka att man redan har fem. rosa. stickade. tröjor. Blandar ni också ihop vad ni gillar med vad ni redan äger?! För mig är det ganska lätt;  jag har ju fotokollage som ger en suverän överblick. Så här såg förra årets vårkapsel ut:

vårkapsel2017.jpg

Identifiera problem

Vad funkade inte förra året?

 • För många kjolar hade jag. Hann inte använda dem!
 • De vita jeansen bör sparas till sommaren. Nej till leriga fållar i april.
 • Fler lediga kläder!

Vad funkade inte med senaste kapseln (vinterns)?

 • Saknade mitt emellan-varma tröjor.
 • En lös t-shirt är en för lite!

Rensa!

Plocka bort det som inte funkar/saknas/är trasigt.

 • Två slitna/trasiga plagg: (rosa stickad och ljusa jeans).
 • Grå trenchcoat borttappad på flygplatsen!
 • Blå t-shirt och grå stickad kjol var impulsköp som inte känns så intressanta. Lagra.
 • Randig klänning för stor. Sälj?
 • Blå jeanskjol fel snitt. Lagra? Byt ut?
 • Rosa kostymbyxor usel kvalitet. Redan utbytta mot liknande!
 • Ljusblå skjorta skrynklig och svagt gul under armen. Skänk bort.

Ta in passande nyinförskaffade plagg som tillkommit i övriga kapslar

 • Rödrandig t-shirt, kortärmad skjorta, jeansjacka från i somras
 • Rosa sidenblus, loafers och slingbacks från i höstas
 • Vit stickad klänning och vita boyfriendtishan från i vintras

Se över färgerna.
Color is king. Finns inget bättre sätt att få garderoben att lira än att färgkoodinera. Kanske måste du offra något favoritplagg för att få ett mer sammanhållet urval färgmässigt?

 • Beige och rött (höst och jul för mig), varma toner, får vila i förrådet några månader.
 • In med en svalare känsla, grått, blått och rosa blir mina vårfärger.
 • Mer vitt!

Stäm av så att det funkar för säsongens väder och temperatur (i detta fall vår!)

 • Finns det en lagom blandning av både lång- och kortärmade överdelar?
 • Är några av nederdelarna varma, och några svala?
 • Byt ut några stickade tröjor mot sweatshirts och stickad bomull men behåll antalet

Utan några nytillskott ser det ut så här:

vårkapsel2017_tom.jpg

Känns sammanhållet och bra, med variation. Vad ska då till? Det har jag vetat ganska länge, men några frågetecken finns förstås.

Införskaffat

 • Nya ljusa jeans (mom/vintage/retro-modell)
  Sedan mitt senaste jeansfynd från Myrorna gick sönder, har jag scannat begagnatmarknaden efter ett par Levis 501:or (för you can't go wrong med dom säger folk). Jag känner mig lite stolt över att efter månader av bevakning, studerande av storlekstabeller (för det där med vintage Levis är inte lätt, man kan inte jämföra med nutida modeller) och till slut klickat hem ett par från Beyond Retros site som satt PERFEKT.  Stora pokalen till mig.
 • Grå collagetröja
  Eftersom den rosa går varm så känns ytterligare en motiverad. Grå - klassiskt. Bad om tips på modell av bra kvalitet och inte mindre än fem personer sa Alaina från Rodebjer. Litar på er! Fick tag på den ny till 60%  rabatt tack vare en annan duktig reaspanares hjälp, hurra! Hedervärt omnämnande.
 • Mönstrad långklänning
  Ett trendplagg, jag erkänner, men så ombytlig! Tänk till skinnjacka, ovanpå jeans eller varför inte med en vit tisha under? För att den ska funka med min neutrala garderob var svartvitt ett måste. Klänningen på bilden nedan är inte min utan en liknande från & Other Stories som jag använder som representation, då jag inte hittade någon bild som gör min klänning rättvisa. Även denna ett reaköp och den bockar i de viktigaste rutorna: rejäl rea (70% rabatt) och ett plagg jag haft ögonen på lääänge (och trott att jag aldrig skulle ha råd att köpa...); klänningen Swall från Stylein.
   
 • En lös, grå tisha
  Mitt enda inköp till fullpris. Jag såg den och blev kär! Som förr i tiden? Nä, detta var ändå genomtänkt. Jag visste att jag ville ha en till, lös t-shirt och grå var färgen jag tänkte mig. När den här tröjan (modellen Proof från Won Hundred) med sin höga hals och raka skärning, en flirt med så kallade muscle tees, visste jag att den skulle passa perfekt in. Jag beställde två storlekar och tog den större (den mindre satt bra men jag ville ha en lätt oversize).

Med dessa på plats är vi nästan i hamn:

vårkapsel2017_v3.jpg

Testkörning

Nu har två veckor gått sedan jag byggde ihop kapseln ovan, och jag har därmed avslutat den provperiod jag brukar ha för att se vad som funkar och inte. Slutgiltiga justeringar:

 • Varit sugen sen i höstas på en ny svart kavaj (jag har en fitted, i stretchtyg och vill ha en vävd oversize). Istället för att köpa något lånar jag min killes blazer i en kapselperiod för att se hur stor användning jag skulle ha för en kavaj innan köp.
 • Jag kan inte ta bort mina kostymbyxor, de åker tillbaka. Trodde jag skulle ha tillräckligt med nederdelar men jag märker att detta basplagg behövs i vår också.
 • Ett stort frågetecken var om jag skulle klara mig utan min borttappade älskade vintagetrench. Jag insåg snabbt att det krävs ett längre ytterplagg under blåsiga vårdagar och köpte (också till 70% rabatt) en grågrön trench som faktiskt är otroligt lik min gamla.

Så här ser den färdiga kapseln ut. Nu kör vi till mitten av juni typ!

vårkapsel2018.jpg