miniroben

Superguide: Kappor

Lisa | MinirobenComment
pattern-coat-fashion-clothing-pink-jacket-850632-pxhere.com.jpg

Lagom tills höstkylan kommer, är det tid att börja leta efter en ny kappa...

Nej, nej.

Det är på vårkanten i mars, april, kanske till och med maj, som det är dags.

Då vill butikerna tömma hyllor och galgar på tunga ullkappor och ge plats åt tunna vårjackor. Och då är det rea!  Även fysiska outlets får in mängder vinterkläder från sina leverantörer. Och samtidigt med vårstädningen rensar folk ut sina vinterplagg och lägger upp på Tradera och Blocket.

Det första du behöver fråga dig själv när du behöver en ny kappa är; behöver du en ny kappa?

Om du redan har en vinterkappa, men den är:

 • Trasig - laga den! Lösa sömmar och knappar fixar du lätt själv, hål kan ett proffs laga osynligt.
 • Sunkig - fixa den! Tvätta eller kemtvätta. Många fläckar går förvånansvärt lätt bort med babyservetter. Ta bort noppor med rakblad eller en maskin, jag har denna
 • Tråkig - pimpa den! Byt knappar, från klädda till metall kanske? Eller prova med ett bälte?

Men om kappan är bortom lagning, helt fel storlek eller inte existerar så bör du ge dig ut på jakt (glöm inte att ge din gamla kappa en ny ägare om det går!) De flesta stora svenska modemärkena har klassiska ullkappor som kommer in säsong efter säsong och de säljs ofta begagnade i fint skick på andrahandsmarknaden. Kika efter Acne Median eller Filippa K Classic Coat till exempel. Om du istället fyndar en ny märkeskappa på rea, ska du veta att de har bra andrahandsvärde då du bestämmer dig för att gå vidare.

KÖPA Begagnat

Blocket och Tradera hittar du högt och lågt, det gäller att använda rätt sökord. Ull vill en ju gärna ha men alla säljare tänker inte på att skriva ut detta i annonsen. Gör en ockulärbesiktning; om kappan är av ulliknande material men är glansig, består den förmodligen till större delen av polyester. Var inte rädd för skrynkliga kappor! Det är lätt fixat och kanske avskräcker andra köpare ifrån vad som kan vara din drömkappa.

ASOS Marketplace och Trendsales är andra handelsplatser på nätet med större modefokus. Här betalar du mer, men hittar lättare rätt.

Facebookgrupper är ytterligare ett ställe där du kan hitta fina begagnade plagg. Här syns säljaren med för- och efternamn, därför åker du sällan på skojare och dessutom har du chans att ha en dialog om plagget innan köp. Går du i en fysisk affär, sök dig bortom stadskärnan för att slippa urplockat.

Proffstips: Håll utkik efter herrockar. De är fint oversize med rejäla axlar och utbudet är större.

KÖPA Nytt

Rean av ytterkläder pågår främst under våren, men även på sommaren kan du på nätet fynda varma kappor även om de flesta siter då plockat bort större delen av utbudet. Gå först på jakt efter rabattkoder; de större sidorna brukar kunna erbjuda 25-40% med kod. Boozt, Ellos och Zalando är bra exempel. Andra sidor med stort utbud och hög kvalitet är Minttoo och Wakakuu. Se till att vara nogrann med filtreringen så du slipper scrolla igenom hundratals kappor.

Proffstips: Har du tur hittar du en både på rea och som funkar att köpa med rabattkod, s.k. dubbelrabatt. Det är tyvärr rätt sällan det händer dock.

Funktion, passform och stil

Det finns några saker du behöver ta ställning till innan du ger dig ut på jakt:

Funktion

 • Hur praktisk behöver din kappa vara? Ska du cykla i den? Behöver den gå att knäppa hela vägen ned? Är det viktigt att den är ledig runt axlarna så du har stor rörelsefrihet (för att till exempel lyfta en tvååring upp och ned i klätterställningen)?
 • Bälte eller inte? Väljer du att ha det så kan du välja bort knappar längs hela kappan, då den går att stänga ändå.

Tjocklek och längd

 • Hur tjock måste kappan vara? Bor du i Ystad eller Övertorneå? Är du en frusen person borde du kanske förutom att välja en tjock kappa, tänka på att den ska ha rum för plagg under och täcka benen Tänk också på dina övriga kappor/jackor. Om du har en enorm dunjacka att komplettera med kanske inte ullkappan behöver vara supertjock.
 • Längd: jag har en lång kappa och tycker det gör hela skillnaden, jag fryser så mycket mindre när jag är varm hela vägen ned. Är du kort kanske du känner att du försvinner i en lång kappa. Men en extra decimeter ned mot knät kan räcka.

Passform

Vill du att kappan ska sitta åt, eller behöver du få plats med tröjor under? Det är inte skönt med en tjock kofta under en kappa med tighta axlar. Tänk också efter om du trivs med en mer boxig modell eller om du vill ha en markerad siluett.

Färg

90% av alla kappor är svarta säger en anekdotisk undersökning endast utförd av mig. Om du vill ha något annat men ändå vara neutral, välj grå eller beige. En kamelkappa är riktigt klassisk och funkar till det mesta, och har du inget emot att matcha blått med svart, välj en marinblå.

På våren är man oftast sugen på karamelliga färger och skyltfönstren lockar med rosa, gula och gröna kappor. Ska du skaffa något färgglatt, se till att det är 

 • en färg du gillar och har gillat i flera år (inte en trendfärg!)
 • en färg som funkar med din övriga garderob
 • överväg att köpa en kvalitetskappa om du väljer färgglatt - jag vet inte om det bara är jag men jag tycker man bäst kommer undan med budget i neutrala färger...?
 • Överväg dovare färger som mörkgrön, rostfärgad eller vinröd, de sticker ut men matchar ändå det mesta

Köptips

Här är ett gäng kappor som alla är på stor eller liten rea. Budget till vänster, dyrare åt höger. Är du på jakt efter en ny kappa?