miniroben

Bygg en capsule wardrobe enbart med plagg du redan äger

kollage, köptipsLisa | Miniroben10 Comments

Min största insikt efter ett år med en capsule wardrobe är att mindre är mer. Klyschan är sann. Eller snarare färre är bättre. Jag ville liksom inte riktigt tro att det gick förut, men min garderob har minskat med ungefär 70% skulle jag säga.

Samtidigt hör jag från er att ni inte vet var ni ska börja, att det känns som att ni borde slänga ut allt - och köpa en helt ny garderob. Och det var ju inte riktigt meningen att inspirera till…

Även om minskad konsumtion varit en positiv bonus av mitt projekt var det egentligen inte mitt stora mål. Mest av allt ville jag förenkla min vardag. Jag visste att jag skulle behöva köpa en hel del nytt då jag både bytt storlek, jobb och vardagsliv. Men dom inköpen skulle få ta tid, tänkte jag. För att jag skulle hinna bli säker på vad jag behövde, och för att jag skulle hinna spara ihop till plagg av högre kvalitet som skulle kunna leva längre.

Det innebar också att jag behöll en del i min garderob som jag visste att jag ville byta ut så småningom, och det betydde också att jag ibland köpte budgetvarianter av de plagg jag behövde nununu. Vi matas så mycket med kondoismen “only keep what you love” så jag vill bara säga:

Det är okej att bygga en capsule wardrobe kring plagg som du inte älskar fullt ut. Det är faktiskt mer än okej - det är vad jag rekommenderar.

Din första kapsel kommer ändå inte bli perfekt. Jobba med det du har, skaffa det du inte kan vara utan till det pris som funkar för dig, spara till det du älskar och köp när du har råd. Om du vill köpa något. För du behöver inte köpa något alls. Jag lovar.

När jag länkar till plagg så är det såklart bra tips för er som är på jakt. Men en annan sida av myntet är det faktum att det är svårt att hitta gratisfoton på kläder att lägga ut på bloggen med fria användarrättigheter. Plaggbilder finnes lättast på de olika klädföretagens hemsidor och använder jag deras bilder är jag skyldig att länka till dem. Är du inte i köptagen, se bilderna som inspiration eller en påminnelse om vad som faktiskt redan hänger hemma hos dig.

Därför vill jag nu tipsa om:

Hur du bygger en kapselgarderob utifrån enbart de kläder du redan äger

Jobba minimalistiskt

Alltså i större utsträckning än vad jag gör. 37 plagg? Glöm det. 20? Now we’re talking. Kanske 16? Ju färre plagg du kan tänka dig leva med, desto större chans att du kan para ihop en uppsättning fullt kombinerbara plagg. Mer om hur du rensar kan du läsa i denna guide (kom ihåg, allt du inte tänker ha på dig ska UT från garderoben!)

Gör avkall på färg

Visst, du älskar mintgrönt men kan du tänka dig att gå över till en mer neutral färgskala till förmån för en lätthanterlig garderob? Till att börja med.

Identifiera garderobshjältarna

Du vet de där svarta byxorna du har fyra gånger i veckan? Din bästa blus som alltid ligger i tvätten när du vill ha den (vilket är jämt). Den där tishan du alltid sträcker dig efter en sömnig måndagsmorgon då du inte vet vad du ska ha på dig. Börja där. Svårt att välja? Låt färgerna guida dig. Neutralt går först och matchande näst först.

Bevisa för dig själv att det går

Inte övertygad? Känns det som att du kommer behöva ha samma kläder fem dar i streck? Rita upp alla kombinationer på ett papper. Skriv upp plaggen och dra streck emellan. Eller skriv upp ett plagg och lista alla andra som går att bära ihop med det. Du som har iPhone kan ladda ned appen Stylebook och testa kombinationer där (tips: fota INTE dina egna kläder. Leta efter foton på nätet som får representera dem. De behöver inte se precis likadana ut. Dina mörka foton av skrynkligt tyg gör ingen inspirerad.)

Inspireras

Mitt favoritknep: Pinterest. Sök på ett eller två plagg samt outfit. “Black skirt white blouse outfit”. Tada! En massa skön stilinspo.

Tänk långsiktigt

Ja, det kanske verkar galet att lägga undan så mycket kläder.  Men det här är ett tillfälligt projekt, du kör på prov och du ska ge dig själv chansen att komma i ordning. Det känns läskigt men våga prova detta.

Våga ifrågasätta dig själv och din smak

Det är nämligen väldigt vanligt - ja, jag gör det också - att blanda ihop vad som är din personliga, långsiktiga stil med vad som är trendigt för tillfället. Det du ser omkring dig varje dag påverkar dig. Gör en googling eller surfa runt bland modebloggarna och kolla trendstatus innan du köper ett par svindyra sock boots (ja, det är en grej) bara för att det börjat kännas som “såå din stil”.

Kom igång

Ser din garderob ut som på bilden nedan? Börja med färg. Inget får plagg att lira bättre ihop än om de färgmatchar. Sortera sen efter plaggtyp. Ifrågasätt hela tiden. Du kanske kan klara dig på bara en blommig blus, fast du älskar båda? Bestäm dig för hur många jeans du behöver och ta bort två par.

 

Kanske du vill rita på papper, kanske du vill jobba i datorn med bilder. Sortera och ordna. Se till dina behov. Efter ett tag brukar det utkristallisera sig en röd tråd. Eller kanske en blå...?

Kläder.jpg

Se över dina behov

När du fått ordning behöver du fundera vidare på användningsområden. Eftersom vi jobbar enbart med det du äger för tillfället måste du hålla minimalismens fana högt. "Klarar jag mig på..." är hur du ska tänka. Om du är osäker - låt färgen avgöra.

Här är en enkel skiss över en väldigt grundläggande höstgarderob. Det kanske inte passar alla men det är så skönt att ha något att utgå ifrån, eller hur?

 • 4 toppar
 • 2 blusar
 • 1 sweatshirt
 • 1 kavaj
 • 1 höstjacka
 • 1 stickad tröja
 • 1 stickad kofta
 • 1 basklänning
 • 3 jeans
 • 1 kostymbyxor
 • 1 kjol
 • 1 boots
 • 1 sneakers
cheat_sheet.jpg

Nästa steg

Okej, du vill börja så här, men komplettera med inköp efter hand? Börja med färg. Ta en titt på de plagg du lagt undan. Ser du någon färg som är genomgående? Några färgstarka favoriter som borde få komma tillbaka in i leken? Börja där. Om du älskar mintgrönt - fundera på hur du kan få det att funka i din garderob. Ett par byxor i den nyansen tröttnar du nog snabbt på men en enkel blus eller topp av klassiskt snitt kan leva längre. Kanske du ska ha marinblått som neutral bas istället för svart också? Det blir snyggt ihop. Och vad sägs om en petroleumgrön kofta över. Överväg också om det verkligen är en färg du vill ha på klädesplagg - du kanske får utlopp för kärleken genom en mintgrön kuvertväska, solglasögon, scarf..? Då blir det lättare att hålla ihop garderoben när du plötsligt inser hur mycket du tycker om orange...

I vilken fas är du och din garderob för tillfället? Utrensning på G? Uppgradering? Fullskalig kapselgarderob in the making? Berätta gärna för mig i kommentarsfältet <3