miniroben

Höstkapseln

Lisa | Miniroben11 Comments

Höst, höst, höst! Vi vet ju alla att det egentliga nya året börjar samtidigt som höstterminen och för mig är känslan av att vilja förnya ännu starkare än i januari.

Men hur förnyar man sig utan en massa nya kläder?

Även om jag inte har något köpstopp så vill jag inte hålla på som förr i tiden, strosa i butiker flera gånger i veckan och komma hem med blandad kompott i kassarna utan den minsta hänsyn till vilka kläder jag redan äger.

 • Att lägga undan kläder och ta fram inför säsong ersätter en del av den där shoppingkicken för mig. Jag har sett fram emot att ta fram min fina kamelkappa jag köpte förra året. Och skinnjackan har jag saknat över sommaren!
   
 • Ett annat knep är att lägga ned rejält med tid och eftertanke på de få inköp jag väl gör. Några nya godbitar finns på plats i höstkapseln, och några tidigare plagg skulle jag vilja byta ut på grund av slitage. Jag är inte färdig än men ni får hänga med i processen!
Höstkapsel_2017.jpg

Tillbakablick
Hösten 2016 skapade jag min första kapsel. Den blev ganska bra ändå tyckte jag! Jag hade några få bra basplagg med mig i ryggsäcken och så gjorde jag någrar vettiga inköp allt eftersom under året. Ungefär 75% av plaggen från förra hösten står på rollistan i år också. De som inte gör det är:

 • Fel storlek

 • Slitna

 • Felköp/passar ej in längre

 • lagring, dvs jag älskar dem, jag vill behålla dem, men för tillfället har jag ytterligare x liknande plagg i kapseln och det räcker.

Sen har jag några “tills vidare”-plagg, det vill säga sådana som funkar för tillfället men som jag vill uppdatera senare. Ett exempel är flera av mina t-shirts i billig bomull från kedjorna, de har tappat form och färg bara på någon säsong. Jag vill investera i toppar som håller längre än så men vet ännu inte vad jag är ute efter. Det kommer!

Gjorda inköp
Jag har gjort ett par basinvesteringar baserat på mina två mest använda plagg: Min vita skjorta och min beige kashmirtröja.

Efter ett år kan jag känna mig säker på att varsitt till plagg av samma stuk inte kommer bli hängande. En rosa blus och en röd tröja har jag därför köpt.

 • Blusen är från Equipment, märke vars ikoniska vita blus länge varit ett drömköp för mig men utanför min budget. Om man kan tänka sig att kompromissa med färg går det ofta lättare att fynda (de lär aldrig rea en vit blus - det är ett sådant basplagg) så när jag efter månader av bevakning upptäckte en rosa variant till 70% rabatt slog jag till. Rosa känns som en godkänd basfärg?

 • Kashmirtröjan däremot är klarröd, höstens supertrendigaste färg, jag vet. Och kanske kommer jag ledsna snabbare. Men då snittet är klassiskt kan jag då bara lägga den åt sidan ett par säsonger och sedan upptäcka den på nytt.

Dessutom har jag skaffat:

 • En rutig kavaj från Myrorna (några av er har hört historien på Stories. Kortfattat glömde jag min älskade greige trenchcoat på flyget och får tillbaka den först om ett par månader. Jag gav därför mig själv tillåtelse att införskaffa ett ytterplagg som tjänade samma funktion (tunn höstjacka, office appropriate) som backup. Rutiga kavajer är trendiga nu och kanske jag tröttnar. Därför känns 70 kronor som en lagom investering :)

På skofronten flera nya:

 • Ett par svarta slingbacks. Jag har allvarligt funderat på att skjuta ut skorna från kapseln då jag har en så pass klassisk garderob. Då skulle jag kunna ha en större rotation och mer färg där (hittar ofta roliga färgglada skor på loppis!) Men jag vet inte än. Inleder i alla fall med ett trendköp.

 • Kängorna. De svarta. Vadå, det är väl samma du alltid haft? Ja - fast ett nytt par. Efter fyra år av regn och rusk, cyklande, omsulning och kärlek gick de sönder i själva tyget så att det inte gick att laga. Köpte nya med rabattkod och rea - 350 istället för 1000 : )

 • Loafers - ja jag vet, massor av skor denna kapsel - men färre klädesplagg. Det funkar bäst för mig har jag märkt, det är roligt att byta!

Planerade inköp
Nya toppar som sagt. Men måste fundera på hur en klassisk topp ser ut…?

Har också reaspan på en till klänning. Märker att jag behöver sådana ibland på jobbet till lite halvfina tillställningar och dessutom är det en no-brainer om mornarna att klä på sig.

Min vita skjorta samt mina kostymbyxor börjar bli väldigt slitna och urtvättade. Men jag avvaktar tills vintern och håller ett öga på reorna!

Höstkapsel_2017_lista.jpg

Avsked
Jag har sålt/skänkt bort flera plagg, bland annat min bomberjacka (trendköp samt inte min stil), min rosa kashmirtröja (boxig modell vilket inte passar mig samt sliten), min vintröda topp (sliten och urtvättad).

Jag är rätt snabb på att göra mig av med plagg. En kan tänka att det vore bättre att lagra dem. Men jag försöker verkligen dra ned på antalet plagg som jag sparar “bara för att”. Det var ett av mina huvudproblem innan jag började med en kapselgarderob; säck efter säck i förrådet med plagg jag inte ville använda men inte klarade av att göra mig av med.

Funderingar
Jag brukar hålla öppet en vecka eller två i början av kapseln för justeringar. Jag är ingen slav under regler på det sättet utan prioriterar att bygga min mest användbara garderob.

Till exempel hade jag ett vitt exemplar av den här stickade västen sparad i min “planerade reaköp”-mapp på Pinterest. En väst är ju ett perfekt lager-på-lager-plagg och jag älskade looken. Då den rosa dök upp på rea knep jag den för det kändes som att den passar med det mesta men nu blir jag tveksam. Vad tycker ni? Ska jag vänta med den tills vintern...?

En annan fundering gäller huruvida jag egentligen har användning för två par sneakers? Kanske spara de mörka till vintern. Fast de är ju av mocka som inte bör bli blött… vad tror ni?

Jag funderar också om min kortärmade vita skjorta ska få hänga med från sommar till höst. Den är i krispig bomull och kändes perfekt i somras, alltid lite skrynklig, men på kontoret kanske det bara blir knöligt under koftor.

Så, om ni orkat så här långt: Jag kommer uppdatera det här inlägget allt eftersom. Vill ni ha länkar till plagg också? Och vad tycker ni :)