miniroben

Den stora utrensningen

Lisa | Miniroben2 Comments

Så kommer du igång med din kapselgarderob - en guide

HJÄLP! Säger ni. “Jag vill komma igång och rensa men jag vet inte var jag ska börja”. OK. Jag vet hur det känns. Jag tror inte på att dyka för långt ned i det här projektet. Då sitter du och gör moodboards, färgkartor och mindmaps medan månaderna går och garderoben fortfarande är överfull och svårburen. Påt bara. Adjust as you go.

Här kommer mina bästa tips:

De allra flesta behöver göra som jag gjorde: Stora utrensningen och Lilla utrensningen. Den stora är en första generös gallring där du rensar bort allt det där du borde tagit ur garderoben för länge sen. Den är lätt att göra, men tar tid.

Den lilla är mer av en smakstyrd rensning där själva arbetet behöver göras innan, på papper eller i datorn, och i huvudet. Svår, men inte så tidskrävande då du väl är redo.

Stora utrensningen: boka in 2-3 timmar, har du familj ska familjen ut ur huset. UT! Häv ut allt du äger ur skåp, lådor och klädkammare på förslagsvis sängen. Dela upp kläderna i två kategorier (med fördel rakt ned i t.ex. en blå IKEA-kasse. Eller fyra).

  • Kategori 1 är saker du vet att du inte kommer ha på dig (kan vara 4ever eller det närmaste halvåret). Du behöver inte sortera mer än så. Den ska ned i kassen/kassarna.
  • Kategori 2 är saker du kan tänka dig ha på dig den närmaste tiden. Dessa plagg hänger/lägger du prydligt tillbaka in i din garderob. När du är klar, fundera på om du orkar gå igenom kategori 1 nu direkt, annars planera in när detta ska göras. (Förslag på sortering: säljas, slängas, skänkas, sparas [till annan säsong/tillfälle].)

 

Li lla utrensningen: Den här processen pågår i ditt huvud. Och kanske i mobilen. Eller i datorn? Lista alla plagg du nu har i din garderob i kategorier. Skriv även färg. Fundera över kombinationsmöjligheter. Ta hänsyn till din livsstil. Notera vad som kanske saknas. Kör du fast, lägg undan och återvänd nästa dag. Jobba vidare. Låt det ta ett par veckor (medan du dagligen har på dig just de kläder du grubblar över!) Det här är en process som kan göras på många olika sätt men bara du låter det marinera, kommer du att komma till insikter. Om vad som behöver rensas ut och köpas till. Rapportera tillbaka till mig!