miniroben

Superguide: plisserad kjol

Lisa | Miniroben2 Comments

Hej och välkommen till långläsning om plisserade kjolar. Nu kör vi!

 

IMG_3890.JPG

Den plisserade kjolen exploderade i popularitet förra hösten. Och då köpte även jag mig en. Förlåt, två. Nu har de tuffaste modebloggarna gått vidare men älskar man den här modellen så är det bara att investera - det är trots allt en klassiker tycker jag!

Låt oss disskera det här plagget:

Längd

Jag har svårt att förstå de som vill ha annat än midi-längd på sina kjolar - det är ju helt enkelt bara smickrande. Ja, jag är 175. Och det kanske är lättare då men jag tror att så länge lite ben syns nedtill så kommer du inte känna dig som att du drunknar i plagget. En plisserad kjol i fotlängd blir en annan grej, lite hippiekänsla. Medan en variant som går till knät tar bort nästan alla bohemvibbar och blir mer sving och flirtigt. Ovanför mitten på låret talar vi om ett helt annat plagg - tenniskjolen.

Kroppstyp

Generellt tycker jag att vi kan begrava det här begreppet. Det är bara trist att sätta upp begränsningar och du kan ha vilken damn kjol du vill. Men kan vi snacka om vad vi gillar istället? Och klä oss därefter. Om du inte gillar hög midja, bara ben eller sidoknäppning kan det ju vara trevligt med tips utifrån dom förutsättningarna. Så här är det, en plisserad kjol har en markerad midja och därefter en massa löst, men fluffigt, tyg, vilket gör att på de aldra flesta människor kommer tyget markera magens rundning under linningen. Det betyder inte att du inte passar i plisserad kjol. Det betyder inte heller att plagget är svårburet men, stör detta dig, prova att styla med överdelar som inte sitter tight. Min favorit är en stickad tröja, antingen rejält oversize som hänger ned över kjolen (tunn är bäst!), eller lätt instoppad fram. En lös blus funkar också utmärkt att stoppa in.

Styling

Den plisserade kjolens bästa styling-kompisar är helt klart

  1. Den tunna, voluminösa stickade tröjan. Gärna hängandes utanpå.
  2. Den lösa tishan (instoppad, alltid instoppad!)
  3. Jeansskjortan. Otippat och fint. Knyt gärna!
  4. Det silkiga linnet (tanzen, tanzen!)

På skofronten funkar det mesta. Sneakers (att bryta av med), klackar (till den lite kortare kjolen) herrskor med snörning eller vanliga svarta flats.

Jag har gjort en Pinterest-board till er med stylingtips, ni hittar den HÄR.

Tyg

Mina kunskaper i textilvetenskap är rätt begränsade så om någon tygguru vill fylla på med info, kommentera gärna! Mina plisserade kjolar är i polyester som aldrig skrynklar och som håller vecken fint. Sen är det inte ett material som andas men eftersom kjolen är så luftig tippar jag på att det inte spelar någon roll.

Shoppa

Jag är en van nätshoppare och har lärt mig ett par strategier för att snabbt hitta de plagg jag söker. Att veta vad plagget heter på engelska är viktigt om du inte vill gå miste om till exempel alla plisserade kjolar på ASOS. Pleated skirt kan det heta - men sök också på skirt with pleats. Ibland kan också frill skirt funka även om det mestadels syftar på volanger (som även kan kallas ruffles - snårigt). En så lös kjol behöver egentligen bara passa på ett ställe: i midjan. Beställ inte utifrån storlek utan utifrån kroppsmått. Det är inte alltid det lättaste; själv är jag tre olika storlekar beroende på var man mäter utifrån tabellerna, men en får göra så gott en kan. Det känns ändå som en no brainer att beställa en plisserad kjol över nätet, what you see is what you get.

Färg

Som kapselbloggare går jag på sträng kulördiet men egentligen tycker jag att det är superfint med plisserade kjolar i regnbågens alla färger. En klargrön. Eller silvermetallic? Ljusrosa är också användbart. Eller marinblå? Eftersom de passar så fint med neutrala överdelar typ vit t-shirt så tycker jag att kjolen kan få tala lite högre. Men välj inte en trendfärg om du kör på färgstarkt - ta en färg du kommer gilla länge.

Köptips

Jag har samlat ihop några godingar till er:

Hej i slutet! Jag undrar:

  • gillar du den här typen av inlägg?
  • Vilket plagg skulle du vilja läsa en superguide om nästa gång?